Logo mark vs Word mark

I WANT MORE

Wekelijks een gratis tip voor je webdesign business?

Al dat designerjargon kan soms ingewikkeld worden, nietwaar? Zo kreeg ik afgelopen week de vraag van een klant wat nu precies het verschil is tussen een logomerk & een woordmerk.

Een logomerk, ook wel symbool of icoon genoemd, is een grafische weergave van een merk en gaat vaak gepaard met een woordmerk.

Een woordmerk, ook wel woordbeeld of logotype genoemd, is de naam van een merk afgebeeld in een bepaald lettertype en op een bepaalde manier.

Dus bijvoorbeeld: het logo van Nike is de “swoosh” en het woordmerk is het woord “Nike” geschreven in een specifiek lettertype.

Beide elementen kunnen tegelijkertijd of afzonderlijk worden gebruikt, vaak afhankelijk van de context en het doel van het ontwerp.

Het logomerk is wat bruikbaarder – kan bijvoorbeeld ook op kleine schaal worden gebruikt – terwijl het woordmerk geschikter is waar meer ruimte is.

Beetje helder? Bekijk hieronder enkele voorbeelden die je ook zou kunnen gebruiken om het verschil uit te leggen aan je klanten ⬆️

Logo mark

Een logo mark kan een simpele vorm zijn – zoals een cirkel of een vierkant – maar ook een meer complexe illustratie. Het wordt vaak gebrukt om een visuele associate met een merk te maken en is vaak eenvoudig om te herkennen en onthouden.

Bijvoorbeeld: OIympic Games, Apple Logo, Playboy Bunny

Word mark

Een word mark is de naam van een merk geschreven in een specifiek font en een specifieke stijl. het wordt vaak gebruikt als aanvulling op het logo mark en is gemakkelijk te lezen en herkennen.

Bijvoorbeeld: Ebay, L’Oreal, Coca Cola

I WANT MORE

Wekelijks een gratis tip voor je webdesign business?

3 zakelijke lessen die ik wel eerder had willen leren

Als ik in een tijdsmachine kon springen en mezelf wat zakelijk advies zou kunnen geven, dan zou ik met deze drie dingen beginnen. Ken je waarde en vraag een prijs die daarbij past: Net als iedere beginnende designer heb ik lange tijd mijn skills ondergewaardeerd....

5 dingen die altijd op m’n bureau liggen

Welkom in mijn gezellige en kleurrijke kantoortje 🌈. Dit zijn 5 dingen die je altijd op mijn bureau ziet staan ⚡ Grote theepot + mok: Thee is mijn benzine en het eerste wat ik maak als ik op de studio aankom. En er gaat dan minstens 1 grote pot doorheen. En dan ben ik...

Gratisssshhh Goodie – Lead magnet Canva mockup

Heb jij een lead magnet (freebie) op je website die niet heel vaak gedownload wordt? Misschien komt dat wel doordat je niet aan je publiek hebt laten zien hoe waardevol het is wat je aanbiedt! Het is reuze belangrijk om - naast een goeie freebie - ook een kick-ass...