Hoeveel plugins mag je op je website hebben?

Je weet inmiddels wel dat je niet je hele website moet volgooien met plugins en vooral dat je de ongebruikte plugin weer moet verwijderen (toch 🤪?). Zo niet, dan direct even checkne en alles wat je nu niet gebruikt eraf kukelen.

Maar hoeveel plugins mag je dan eigenlijk wel op je website hebben? Is er een maximaal aantal? Waar moet je eigenlijk op letten?

Waarom is er eigenlijk discussie over?

Als je WordPress al even gebruikt heb je vast een zeker een shitload aan plugins geprobeerd. De een meer succesvol dan de andere. Het is ook echt een van de dingen die WordPress uniek maakt omdat je overal wel een plugins oor kunt vinden en zo (vaak ook nog gratis) vrijwel elke feature aan je website kunt toevoegen.

Op zich is er in essentie niks mis met het gebruiken van veel plugins. Maarrrrr het is wel zo dat sommige plugins echt de prestatie van je website negatief kunnen beïnvloeden.

Elke keer als je een plugin installeert dan voeg je eigenlijk een stukje code toe aan je WordPress website. Als je zelf wel eens met code hebt gewerkt dan weet je dan zodra je iets veranderd de hele mieterse boel in elkaar kan denderen. (Een van de redenen dat het zo gaaf is dat er nu visual builders zijn – nu kan iedereen websites maken!) Maar goed, wat voor code geld, geldt ook voor plugins.

Theoretisch gezien is het zo dat hoe mee plugins je aan je website toevoegt – en dus hoe meer “stukjes code” – hoe groter de kans is dat er bepaalde dingen niet lekker samengaan. Dit soort fouten kunnen zich op allerlei manieren voordoen. Soms werkt een plugin niet meer, of wordt een nagein niet meer geladen. En soms kunnen ze zelfs je hele site kapot maken zolang je er geen oplossing voor gevonden hebt.

Naast dit probleem van meerdere plugins die allemaal moeten kunnen samenwerken op je website, zijn er ook nog prestatie gerelateerde zorgen waar je op moet letten. Maar dat betekent zeker niet dat hoe meer plugins je op je website hebt hoe langzamer die er van wordt. Het is zelfs zo dat als je weet welke plugins je moet kiezen en je je website goed bijhoudt (qua updates en onderhoud) dat er eigenlijk geen maximum aan het aantal plugins zit.

Weet je nou niet goed fo niet zeker of de plugins die jij wilt gebruiken “goed” zijn en lekker met elkaar samenwerken, dan zou ik je altijd als tip willen geven om er zo min mogelijk te plaatsen, dan is het risico op problemen ook het kleinst.

Hoeveel plugins zijn er teveel?

Wellicht een wat onbevredigend antwoord, maar er is dus niet 1 gouden regel. Plugins zijn essentieel voor sommige website, maar gebruik ze wel echt alles als je ze nodig hebt. Ik zie soms dat mensen bijv. een plugin gebruiken om wat extra styling code aan hun website toe toevoegen, of om een link te maken met hun nieuwsbriefsysteem (Mailchimp of Active Campagin). Als je het Divi thema gebruikt – mijn lievelings – dan heb je beide bijvoorbeeld niet nodig, omdat het al verwerkt zit in het thema zelf.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat de plugins die je niet gebruikt ook niet op je website staan. Ze nemen extra ruimte in en vergroten de kans op problemen op je website.

Drie tips om ervoor te zorgen dat je geen gedoe met plugins krijgt

  1. Kies plugins met hoge ratings en bekijk de negatieve reviews. Hierin staan vaak problemen die je anders misschien zou missen. je kunt ook direct zien hoe actief er op de vragen/problemen van gebruikers gereageerd wordt
  2. Kijk voordat je een plugin installeert of er regelmatig updates van komen en of het nog compatible is met je eigen versie van WordPress. Plugins die meer dan 6 maanden geen update hebben gehad vermijd ik zelf liever.
  3. Zorg voor uitstekende hosting; dit is vaak een van de belangrijkste elementen voor een goed presterende WordPress website. Als je ook nog eens goed op je onderhoud let dan zouden je pagina’s prima snel moeten laden, ongeacht hoeveel plugins je gebruikt.

Kortgezegd bestaat er dus eigenlijk niet zoiets als teveel plugins. De meeste website met goede hosting kunnen gemakkelijk een 10-15 active plugins aan zonder dat je daar probleem van krijgt. De grootste problemen komen van het gebruik van plugins van slechte kwaliteit.

Dingen die je op je website wilt, maar (nog) niet nodig hebt

Het is heel makkelijk om je te laten meeslepen als je een nieuwe website aan het maken bent.

Want vaak is de drang om allerlei features toe te voegen heel sterk. Omdat je ze ergens gezien hebt, voor de zekerheid en soms ook omdat je ze nodig hebt. Maar hoe maak je nou het onderscheid hiertussen?

Hoe schrijf je een goede call to action?

Wist je ook dat jij kan kiezen hoe mensen je website beleven? Dat wanneer jij goed nadenkt over de manier waarop je bezoekers je website gebruiken, ze je dan gewoon volgen? Ook richting je CTA.

Wat lettertypes & sneakers met elkaar te maken hebben

Niet echt veel natuurlijk, behalve dat ik veel meer lettertypes 🔡 dan sneakers 👟 bezit. En ik heb behoorlijk wat sneakers 😜.

Het doet dan ook altijd een beetje pijn als ik zie dat mensen teveel lettertypes of verschillende stylen gebruiken op hun website. Enne…. nee, je bent echt niet de enige. Iedereen doet dat.

En das jammer, want er zijn een paar simpele trucs om ervoor te zorgen dat je niet dezelfde font-fouten maakt als de rest.